Szücsi V-ös Gáti tó

Régió:   Heves megye
Kapcsolattartó:
Telefon:
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Facebook: Ugrás a facebook-ra
Adatlap frissítve:2019-03-05 17:41:20
Forrás:
Vízterület: 15 ha

Horgásztó információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton ---
icon Parkolási a horgászállásnál ---
icon Számozott horgászhelyek icon
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség ---
icon GPS Északi szél. (fok) 47.789307
icon GPS Keleti hossz.(fok) 19.768025
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

Heves megye nyugati részén, számos helyen külszíni művelésre alkalmas szénvagyon fekszik. A mélyműveléses bányászat már több évtizede folytatott termelési tevékenységet a környéken, amikor 1957-ben megnyitásra került az ecsédi külfejtés is. Működése során a bányászat sajátos vízgazdálkodási és víztelenítési kérdéseket adott. A kb. 10 km2 területű vízgyűjtőből levonuló vízhozam elleni védelmet öt védőgátból kialakítandó védőrendszer megvalósításával tervezték. A gátak kivitelezése 1962-ben megkezdődött és 1963-ban ért véget. Az 1963 tavaszán bekövetkezett olvadás és nagymérvű eső következtében a külfejtést elöntötte a hirtelen lezúduló ár.

A külfejtés keleti ágának bezárásakor a délre fekvő kisebb gátakat megszüntették, de az V. számú gát továbbra is megmaradt. Területének nagysága a partokkal együtt kb. 29 hektár, vízterületének jelenlegi nagysága kb 15 hektár, víztömege kb. 300-400 ezer m3. Átlagmélysége 3-3,5 méter. A Szücsi Bányász Horgász Sport Egyesület 1967-ben alakalult meg. A tó környékén nagyszámú kis horgásztanya, pihenő létesült.

1966-ban elkezdődött a szervezkedés, próbaként az V-ös gáti tóba 150 kg pontyot és mintegy 100 kg keszegféleséget, törpeharcsát, valamint 4-5 darab, kb. 4,5 kg átlagssúlyú szürkeharcsát telepítettek.

Az egyesület jelenleg 250 taggal büszkélkedhet.

Mint Magyarország minden horgászvizénél, itt is elsősorban a ponty a meghatározó halfajta. Szép a süllőállomány is. Nem elhanyagolható a keszegállomány sem, de megtalálható a busa, amúr, compó és balin is.

Mégis az a fajta, ami a legtöbb örömet okozza, és amiről a tavunk leginkább híres, a szürkeharcsa. Nem egy monumentális, híres, amolyan legendás példány él a tóban. Megfigyelések szerint a legnagyobb meghaladja a 80 kg-ot. Több 50 kg feletti harcsát fogtak már horgásztársaink, de sor került már nem egy 80 kg feletti példány megakasztására is. Tavaly jelentős mennyiségű fiatal harcsát telepítettünk a már meglévők mellé. Érdekes jelenség tavunkon az a látány, melyet a harcsák mutatnak be nyaranta. Főleg a délutáni órákban, csoportba verődve a tó sekélyebb részein úszkálnak úgy, hogy a farkuk kiáll a vízből, mint egy zászló.Fogható halak: ponty, harcsa, süllő, csuka, busa, amur, balin, keszegfélék, compó

Rekordok:

Ponty: 18 kg
Harcsa: 84 kg
Busa: 32 kg
Amúr: 16 kg
Süllő: 7,5 kg
Balin: 7,5 kg

Horgászat Árak

Általános horgászrend

Környék leírása

Megközelíthetőség


Váltás nagyobb térképre

Cím

Helyszín

Szűcsi (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:


Ingyenes társkereső