Síkvölgyi Horgásztavak

Régió:   Komárom-Esztergom megye
Kapcsolattartó:
Telefon:
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2016-04-25 13:23:56
Forrás:http://users.atw.hu/sikvolgyhe/
Vízterület: 6 ha

Horgásztó információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton ---
icon Parkolási a horgászállásnál ---
icon Számozott horgászhelyek ---
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség ---
icon GPS Északi szél. (fok) 47.5376012
icon GPS Keleti hossz.(fok) 18.3921969
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

A Vértesben található Sikvölgyi tavak és kialakulásuknak története a szénbányászatra vezethető vissza, mely során létrejött jelentősebb gödrök helyén alakultak ki a környékbeli bányatavak.

A bánya Tatabányán 1897-ben nyitotta meg kapuit. A termelés során az 1903-1904 években, világviszonylatban is új technológiával, az iszaptömedékeléses fejtési mód alkalmazásával sikerült fellendíteni a tatabányai bányászatot. Ennek alkalmazása során kezdetben az aknák közelében előforduló külszíni homokot használták fel, majd annak kimerülését követően Tatabánya és Vértessomló területeiről használták fel a kellő anyagot. A kedvező, futó homokkal előforduló területeken, a jelentősebb gödrök helyén jöttek létre a bányatavak. Így keletkezett a terület három horgásztava is , a Dubnik-, a Kompos-, és a Sikvölgyi tórendszer. Utóbbi horgászati célra történő kialakítása tájrendezési célból merült fel. A bánya az innen kibányászott homokért friss bányavizet – jellemzően karsztvizet – biztosított. Ez jutott el a fenti tavakba. A folyamat 1988-ig a bevezető és leeresztő berendezések segítségével biztosított vízellátást a tavakban. A Sikvölgyi tavak az előbb említett időszak óta is szerves részét képezik a Tatabánya környéki vidéknek.

A horgásztavak az idelátogatók számára sok örömet hoztak már, azonban azok életében többek között az időjárás és a fenti időszakot követő csupán alkalmankénti vízpótlásának következtében problémás időszak is szerepelt, mely során a vízszint csökkenése igazán aggasztó mértéket öltött. Annak csillapítása egy időben csővezetéken történő vízpótlással történt. Ám ennek biztosítása folyamatosan sajnos nem megoldható. Szerencsére időközben valamelyest a helyzet javult. A jövőbeni tervek egyike egy kútfúrás, mely talán hosszútávon is jelentős problémamegoldást jelentene a tó folyamatos vízellátásának biztosítása érdekében. Ennek megvalósítása céljából még sok munkára és erőforrásra van szükség, mely előteremtésében minden segítséget szívesen fogad és köszön a Sikvölgyi Sporthorgász Egyesület, nagyon kellemes és örömteli időtöltést kívánva a tavaknál.

Horgászat Árak

Általános horgászrend

Környék leírása

Megközelíthetőség

Megközelíthetőség:

Autóbusszal: A 6-os és 16-os számú helyi járattal a Síkvölgyi Buszfordulóig
Autóval: Bánhidai körforgalomnál a Síkvölgyi temető fele kell fordulni, majd a temető elött elhaladva, a STOP táblával jelzett kereszteződésnél egyenesen, egészen a síkvölgyi buszfordulóig.

GPS koordináták:
Szélesség (É): 47.5376012°
Hosszúság (K): 18.3921969°


Váltás nagyobb térképre

Megközelíthetőség:

Autóbusszal: A 6-os és 16-os számú helyi járattal a Síkvölgyi Buszfordulóig
Autóval: Bánhidai körforgalomnál a Síkvölgyi temető fele kell fordulni, majd a temető elött elhaladva, a STOP táblával jelzett kereszteződésnél egyenesen, egészen a síkvölgyi buszfordulóig.

GPS koordináták:
Szélesség (É): 47.5376012°
Hosszúság (K): 18.3921969°

Cím

Helyszín

Tatabánya (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:


Ingyenes társkereső