Mosoni Duna


Győr

Régió:   Győr-Moson-Sopron megye
Kapcsolattartó:
Telefon:
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2017-10-14 15:18:21
Forrás:http://bajcshal.hu/
Vízterület:500

Információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás ---
Sátorozás a vízparton ---
icon Parkolási a horgászállásnál ---
icon Számozott horgászhelyek ---
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség ---
icon GPS Északi szél. (fok) 47.712997
icon GPS Keleti hossz.(fok) 17.621599
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

A Duna déli fattyúága a Mosoni-Duna, amely a szlovákiai Oroszvár és Dunacsún között ágazik ki a Dunából. Hangulatos folyó, amely végigkanyarog, a Szigetköz déli oldalán, majd Véneknél tér vissza a Dunába. Magyarországi szakasza 121.5 km, Győrnél ömlik bele a Rába és a Rábca.
A Mosoni-Duna vízrendszere a Lajta folyó, a Lajta bal parti csatorna és a Lajta jobb parti csatorna dombvidéki vízgyűjtőjét, valamint a Rábca vízgyűjtőjét foglalja magába. A Lajta magyarországi vízgyűjtő területe 71,2 km². Ezen területen a folyó alsó-szakasz jellegű, kis esésű. A Rábca teljes vízgyűjtő területe 4 886 km².A szabályozás előtt a Duna árhullámai szabadon folytak a medrében, gyakran pusztítottak Győr környékén. Ezért a Mosoni-Dunán alsó szakaszán a győri oldalon Vénektől Mecsérig, a szigetközi oldalon a torkolattól Dunaszentpálig árvízvédelmi töltéseket építettek. A szabályozáshoz tartozó munka volt az Iparcsatorna megépítése is. Az 1980-as években Győrnél elvégezték a „püspökerdei átmetszést”, amely a Szúnyog-sziget keleti végétől indulva, délkeleti irányban nyílegyenesen vezet a Rábca torkolatához. Az „új” meder hossza 2200 méter. Az új folyószakasz 2,5-3 méter mély. A Mosoni-Duna egész hosszában horgászható, az egyetlen kivétel a Rábca és a Pataházi- csatorna befolyása közötti szakasza.
Holtágai is fontos szerepet kapnak, sok faj ott ívik, majd gyarapítja a folyó halállományát
A fogási körülmények - a vízállástól és a halak vonulásától függően - változóak. Fő halfajták a keszegfélék, de horogra kerül márna, aranykárász, paduc, balin, ponty, csuka, süllő és harcsa is, télen a menyhalazás is eredményes lehet. A horgászmódszerek közül keszegfélékre a hosszú rakós- és spiccbotos úszós horgászat az eredményes, folyóvízi fenekezés közül a féderes nyerő, de balinra, jászra, süllőre, harcsára pergetve érdemes horgászni.
Csaliként csonti, giliszta, pióca, élő kishal, halszelet és műcsali egyaránt eredményes lehet. Etetőanyagként kereskedelemben kapható, vagy saját készítésű őrlemények használhatók. A legnagyobb esély a fogásra, több kiváló szakasz mellett - a Mosoni-Duna Győr előtti része, mivel ezen a szakaszon a halak a vonulási útvonalak miatt nagy csoportokban fordulnak elő. Egyes fajok a mélyebb Rábába vagy Rábcába, mások viszont a Mosoni-Duna holtágaiba vagy a nagy Duna irányába folytatják útjukat. A Bagoméri-ágban elvétve még kecsegét is fognak, mert ez a manapság már ritka hal az ág kavicsos medrét nagyon kedveli. Az állóvizű, növényzettel sűrűn benőtt ágakban kiváló lehetőség nyílik pontyozásra, csukázásra, a partszéli fás, akadós területek, süllőket rejtenek. Néhány kivételtől eltekintve a Mosoni-Dunában megtalálhatóak a Duna szigetközi szakaszán általában előforduló halfajok.
Számos kemping és táborozóhely található a Duna-ág mentén, az egyik legszebb táborhely Dunaszigetnél található.

Horgászat Árak

Általános horgászrend

Környék leírása

Megközelíthetőség

Cím

Helyszín

Győr (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép