Mátraszelei-tó

Régió:   Nógrád megye
Kapcsolattartó:
Telefon:+36 30 471 5374
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2019-02-26 20:33:53
Forrás:
Vízterület: 12 ha

Horgásztó információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton ---
icon Parkolási a horgászállásnál ---
icon Számozott horgászhelyek ---
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás icon
icon Zuhanyozási lehetőség icon
icon GPS Északi szél. (fok) 48.040682
icon GPS Keleti hossz.(fok) 19.916704
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

A több mint 42 éve (1969-ben) alakult Acélgyári Horgász Egyesület a Salgótarjáni Acélárugyár Részvénytársaság tulajdonában lévő 11,5 ha területű mátraszelei víztározóján működik. A páratlan szépségű tó 950.000 m3-es vizét a Karancs-Medves hegység déli lábánál eredő Zagyva patak táplálja. 1987-ig az itt működő vízmű a környék ivóvíz ellátására napi 2.500 m3 vizet, az Acélgyár Rt jogelődje a Salgótarjáni Kohászati Üzemek pedig ipari célokra 2.000 m3 vizet vett ki a tóból.

1983-ra a jelentős napi vízkivitel és a több évig tartó szárazság hatására a vízszint olyan mértékben lecsökkent, hogy a vízmű ideiglenesen leállításra került az Acélgyár Rt. Pedig jelentős költségráfordítással Salgóbányáról hozta be a vizet.

A fent leírtak következménye képpen a tó sekély partkörnyéki részei teljesen szárazra kerültek, felborult a biológiai egyensúly, elpusztult a parti növényzet és vele együtt a halállomány jelentős része (pl: eltűnt a tavunkból a süllő és a compó, a keszegállomány és a nemes halak száma rendkívüli mértékben megcsappant). 1987-től a vízkivétel ivóvíz céljára teljesen megszűnt az Acélgyár Rt. pedig napi 700 m3-re csökkentette a kivett víz mennyiségét. Részben az időjárás, részben az előbbiekben leírtak miatt a tó vízszintje immár több mint 12 éve (1991-től) elérte a maximális mértéket és viszonylag kismértékű szintingadozással stabilizálódott. A sekélyebb vizű parti részek ismét víz alá kerültek, így a növényzet és a halak számára ismét kiváló élettér alakult ki. A tó vízminőségét a Horgászegyesület éves gyakorisággal, az Acélgyár Rt. az ipari célra használt vizet a telephelyén napi gyakorisággal vizsgálja.
A nagyobb mennyiségű szennyeződést azonnal észlelik és elhárításáról intézkednek. A tó jó felmelegedő vizű, táplálékban gazdag, és nem túl iszapos. Ponty esetében sikeres ívás nem tapasztalható, ami korábban a jelentős mértékben ingadozó vízszintre, jelenleg az évi rendszerességgel végzett vízminőség vizsgálat alapján a víz keménységi fokára vezethető vissza. Jelentős természetes szaporulat tapasztalható a harcsánál és kedvezően alakul a süllő és csuka állományunk is, amelyet a természetes szaporulaton kívül elsősorban növendék csuka kihelyezésével tervezünk - békés és ragadozó halak megfelelő arányának figyelembe vételével - fokozni. A keszeg állomány természetes úton ugyan jól szaporodik, de a tó biológiai egyensúlyának fenntartása érdekében mindenképpen telepítésre szorul. A tóban védett halfaj nem található! A vízi növények káros elterjedése sem tapasztalható. Jelentős szerepe van tavunknak a szabadidő kulturált eltöltése céljából horgászaink családtagjainak körében is.

Horgásztanyánk a hozzá tartozó konyhával, vezetékes ivóvíz biztosításával, sátorozási és egyedi főzőhelyek biztosításával nem csak a környékbeli horgászokat vonzza, de nagyon népszerű a - 2 évenként szervezett - vándorhorgászok körében is. Ilyenkor rendszerint 15-20 család tölti éves szabadságát nálunk.

A Zagyva patak által táplált mátraszelei víztározó mostanra a megye egyik talán legszebb természetes vízi halastava lett.

Horgászat Árak

Napijegy vásárlási lehetőség Kaszár Sándor halőrnél előzetes egyeztetés alapján:

Kaszár Sándor: +36 30 471 5374

Napijegy ára: 4 000 Ft

Általános horgászrend

Környék leírása

Megközelíthetőség


Váltás nagyobb térképre

Cím

Helyszín

Mátraszele (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:


Ingyenes társkereső