Lázbérci víztározó

Régió:   Borsod-Abaúj-Zemplén
Kapcsolattartó:
Telefon:06/48/514-500
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2013-02-23 12:36:08
Forrás:http://www.lázbérc.hu
Vízterület: 77 ha

Horgásztó információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton icon
icon Parkolási a horgászállásnál icon
icon Számozott horgászhelyek icon
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás icon
icon Zuhanyozási lehetőség icon
icon GPS Északi szél. (fok) 48.193671
icon GPS Keleti hossz.(fok) 20.474432
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

A Dédestapolcsányi, Lázbérci víztározó:
A térség horgászparadicsomának otthont adó Lázbérci víztározó, kiemelkedően szép, méreteit tekintve lenyűgöző: 6 millió km3 vizet tárol, átlagos vízmélysége 7,5 méter, míg a maximális vízmélység a gát előtti térben 16,5 méter. A teljes vízfelület 77 hektár.
A tó a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén található, a melynek nagysága 3670 ha, ebből fokozottan védett 683 ha, ez a víztározót és az azt övező 120 m-es parti sávot foglalja magában.
A víztározó 1967-69 között épült. 1970-ben adták át ivóvízellátás céljából. A tájvédelmi körzet létrehozásának elsődleges feladata a tározó vízminőségének megóvása volt. A tó, a patakok, a környező erdő, kedvező élőhelyet biztosít számtalan szigorúan védett és egyszerűen csak szép növénynek, állatnak. Kedvelt horgászhely, egyéb sportot (úszás, csónakázás) űzni nem szabad, mivel a természetvédelmi szabályok ezt tiltják. Érdemes itt bejárni a Szalamandra tanösvényt, aminek egy része a tó mentén van kialakítva, másik része az erdőben vezet. Így több érdekes életközösséget megfigyelhetünk utunk során.

A tározó a Lázbérci tájvédelmi körzet területén helyezkedik el, fokozottan védett természetvédelmi területenA víztározó biztosítja az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt Lázbérci Vízművének nyersvizét, mely többek között Kazincbarcika, Ózd, Sirok és a felsorolt városok környéki telepűlések vízellátását biztosítja.

Területe: 77 ha
Partja: Erdős és fás szakaszok, helyenként füves tisztások.
Vízmélysége: 0-16 m között változik,legmélyebb a lázbérci gátnál, legsekélyebb a dédesi
kőgátnál és az upponyi befolyásnál
Medre: iszap, agyag – vékony, vastag réteg
Akadók: Az upponyi és lázbérci szakaszon

Horgászat Árak

Általános horgászrend

http://lázbérc.hu/horgaszrend

Környék leírása

Az Upponyi-hegység területén létrehozott tájvédelmi körzet a közepén elhelyezkedő, 6 millió m3 kapacitású Lázbérci-víztározónak köszönheti létét. Ennek megfelelően elsődleges célja a fontos ivóvízbázis vízminőség-védelme.

A védett természeti területek a jelzett turista utakon gyalogosan szabadon látogathatók. Egyes fajok élőhelyeinek megközelítését a természetvédelmi kezelő időszakosan korlátozhatja. Kerékpárral - a közutakon kívül - csak a külön jelzéssel ellátott turistautakon szabad közlekedni. A természetvédelmi jogszabályok betartását a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai ellenőrzik, akik szükség esetén helyszíni bírság kiszabására is jogosultak.

A Lázbérci Tájvédelmi Körzet területe 3670 ha, ebből fokozottan védett 683 ha, ez a víztározót és az azt övező 120 m-es parti sávot foglalja magában.
A víztározó 1967-69 között épült, 1970-ben adták át ivóvízellátás céljából. A tájvédelmi körzet létrehozásának elsődleges feladata a tározó vízminőségének megóvása volt. A tó, a patakok, a környező erdő kedvező élőhelyet biztosít számtalan szigorúan védett és egyszerűen csak szép növénynek, állatnak. Kedvelt horgászhely, egyéb sportot (úszás, csónakázás) űzni nem szabad, mivel a természetvédelmi szabályok ezt tiltják.

A Lázbérci Tájlazbercitarozovédelmi Körzet területén lévő Szalamandra tanösvényen el lehet jutni az Uppony-szoroshoz, melynek déli fala több száz méter magas és mintegy 250 millió éves. Üregeiben ősember és barlangi medve nyomaira bukkantak. A szikla tetején 6 méter magas kereszt jelzi a reformáció terjedésének határát.


A Szalamandra tanösvény a Lázbérci-tó partján a régi országúton kezdődik, hossza kb. 6 km, változatos terepen. Az ösvény először sík területen fut, majd az információs táblák útmutatásai szerint lehet tovább menni az erdei úton. Az emelkedés lassú, kb. 200 m a szintkülönbség. Sok védett állat él itt, ezért, ha csendben közlekedünk az erdőben megleshetjük őket eredeti élőhelyükön. Az út mentén szalonnasütők és pihenőpadok vannak A tanösvény jele sárga - fekete, ezen a jelen haladva a végállomás előtt az út az országos kék túra útvonalával találkozik.

Kirándulása környéken(Dédesi vár maradványainak megtekintése - séta az Upponyi-hegység festői mészkőszirtjei között elhelyezkedő, mesterségesen kialakított Lázbérci-tóhoz - Szalamandra tanösvény, melynek \\\\\\\\\\\\\\\"állomásai\\\\\\\\\\\\\\\": a Festék-bánya, a Lipóc-völgy, a Kakasmesszi-állás, az Országos Kék-túra megállóhelye, az Eszkala-tető. Az Ostrea geológiai bemutatóhely és tanösvény felfedezésével megismerkedhetnek a földtörténeti harmadkor geológiai jelenével és múltjával.

Szállás lehetőségekről:

Tourinform Iroda
3643 Dédestapolcsány, Petőfi Sándor út 21.
Tel.: 06-48/501-037 Fax: 06-48/501-037

Megközelíthetőség


Váltás nagyobb térképre

Cím

Helyszín

Dédestapolcsány (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:


Ingyenes társkereső