Homoródszentpáli horgásztó

Régió:   Románia
Kapcsolattartó:
Telefon:
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2013-02-23 12:11:09
Forrás:www.horgaszat-vadaszat.ro, www.agropisc.ro
Vízterület: 190 ha

Horgásztó információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás ---
Sátorozás a vízparton icon
icon Parkolási a horgászállásnál ---
icon Számozott horgászhelyek icon
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás icon
icon Zuhanyozási lehetőség icon
icon GPS Északi szél. (fok) 46.184258
icon GPS Keleti hossz.(fok) 25.392537
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

Székelyudvarhelytől 16 km-re délkelet irányba haladva, a 131-es és 134-es megyei utak kereszteződésénél, találjuk a mindössze 500 lelket számláló kis székely települést Homoródszentpált, melynek határában terül el Székelyföld, Hargita megye egyik legismertebb halgazdasága, horgásztava.

A közel 200 hektáros, mocsaras vízterületet 1982 és 1984 közötti időszakban 5 nagyobb és 10 kisebb tóból álló állami halgazdasággá alakította át a román kormány. A kialakítás ötlete onnan ered, hogy a terület évszázadokon át mocsaras jellegű volt, mivel geológiai talajszerkezete alapján alsó Kréta kori mészkő és sólap találkozásánál levő vízzáró rétege közel a felszínhez helyezkedik el.
A sós mocsár eltűnésével és a halastavak megjelenésével a terület élőhelyekben gazdagodott és élővilága az idő múlásával egyre színesebbé vált.
Azóta a terület egy kisebb részét (10 hektárt) madárvédelmi területnek nyilvánították mivel az 1940-es évektől kezdődően napjainkig 257 madárfaj előfordulását jegyezték az ornitológusok.
Az 1940-es években Dr. Horváth Lajos és Dr. Vasváry Miklós végzett rendszeres madártani megfigyeléseket a területen.

A halgazdaság igazi fejlődése 2003-ban indult, amikor a privatizálási folyamatok révén az AGROPISC KFT. tulajdonába került.
A vállalat édesvízi halak, főként ponty extenzív tenyésztésébe kezdett és azóta is igyekszik minőségi halfajokkal ellátni a környék horgászegyesületeit, halastógazdáit, kiskereskedelmi és vendéglátó egységeit.
A halgazdaság mellett, a vállalat egy 14 hektáros intenzíven telepített horgásztavat is működtet, mely színes és gazdag halállományával jó horgászati feltételeket biztosít a helyi és a távolból érkező sporthorgászoknak.

Az ide látogató horgászok a finomszerelékes és fenekező (match, rakós, spicc feeder) módszerek mellett, pergetéssel is próbálkozhatnak, hisz a tóban a ponty, amur, kárász, és dévérkeszeg mellett ragadozókat is telepítettek.
Főleg ősszel és tavasszal, ívás után akár 3-4 kilós csukákat is horogra csalhatnak a kitartóbb pergető horgászok. Erre legnagyobb eséllyel a tó bejáratánál elterülő nádas közelében, a sekélyebb tórészen pályázhatnak.
Legeredményesebbek a felszín közelében húzható floating wobblerek és a személyes tapasztalatok alapján azok közül is nagyobb sikert hoznak az erősebb veretésű két részes modellek.
A tóban a csuka mellett kisebb számú süllő és harcsa is jelen van.

A tó nagyon kedvelt a versenyhorgászok körében is, bizonyítja ezt, hogy az elmúlt esztendőkben számos amatőr és rangosabb versenyt is szerveztek a tó nyugati oldalán kialakított versenypályáján. A tó adottságai lehetőséget biztosítanak akár 40 fős versenyek lebonyolítására is, melyre a közelmúltban számos példa volt.

Az utóbbi néhány esztendőben a környék pontyhorgászai (bojlisok) is felfedezték a tó kínálta lehetőségeket, hisz ezzel a módszerrel az évszak szinte bármely szakában (kivéve mikor befagy) jól fogható a ponty, esetenként amur.
Átlagméret 4-5 kg, de gyakran akad horogra 8-10 kg-os ponty is, és fogtak már nem egy 13-14 kg-os példányokat is. Sajnos az éjszakai horgászat nem engedélyezett így a többnapos horgászat csak ki-be cuccolással oldható meg.
A tó átlagmélysége 1,5-2 méter, de egyes részeken akár 3-4 méteres mélységgel is találkozni, mely a téli hónapokban a halaknak vermelő helyet biztosít.

Tavasszal, ahogy a víz melegedni kezd inkább a sekély, a nádasok közelében lévő tórész termékenyebb, míg ősszel pont fordítva: a halak a mélyebb gödrök közelében tartózkodnak, készülve a vermelésre.
A tóban temérdek mennyiségű a kárász, melyet könnyű 2-3 m-es spiccbottal a tó szinte bármely részén megtalálni.

Horgászat Árak

Általános horgászrend

Horgászrend

- A horgászvendég bejelentkezése a szolgálatos horgász-felügyelőnél (a bejáratnál), személyazonossági igazolvány alapján történik.
- A horgásznak rendelkeznie kell műanyag (nem fém!) éltetőhálóval, a halak sérülésmentes tárolása érdekében.
- Kötelező a TILOS zónákra érvényes szabályokat betartani!
- A zsákmány megmérése a kapunál történik a szolgálatos horgászfelügyelő jelenlétében.
- A nap folyamán haltartó hálóban tárolt zsákmány, kötelezően kifizetendő. TILOS, ezen halak visszahelyezése a horgásztóba, a horgászat befejeztével!
- Éjszakai horgászat nem engedélyezett!

Környék leírása

Horgászbolt: Székelyudvarhely, Gábor Áron 1.


Fontos tudni, hogy a horgásztó a szomszédos településről, Homoródszentpálról kapta nevét, melynek történelme egészen a római birodalom idejére visszanyúlik, ezt bizonyítják az ásatások során előkerült korabeli régészeti tárgyak: szerszámok, harci fegyverek, edények stb.
A római birodalom idején egyfajta katonai erőd is épült itt, aminek a feladata az akkor működő Homoród melléki sósbányák és a Hévízről oda vezető hadút ellenőrzése volt.
A település nevét Szent Pál tiszteletére szentelt középkori templomról kapta. A 15. századi gótikus templomot a 19. században újjáépítették és ma a település unitárius közösségét szolgálja.


Orbán Balázs a Székelyföld leírása című művében ekképpen ír a településről:
?Recsenyéd alól negyed órára van Homoródszentpál, minden szent neve mellett derék unitárius község. Klasszikus földet taposunk itt is, hol meg kell állapodnunk; mert ezen falu régi nagyság romjaira épült
Szent Pál mellett igen gazdag só telepek vannak. Homoródnak itten kiszélesedő tere egészen só sziklákon nyugszik. Csak néhány lábnyi földterület borítja azt, s azon alul már tömör kősó jön elő. Hogy a rómaiak ezen sót aknázták, annak csalhatatlan jelei vannak. De még a nemzeti fejedelem alatt is művelet alatt voltak, több magánosnak lévén itten szabadalmazott sóaknája. Hogy 1614-ben Bethlen Gábor alatt még használatban volt itt a só vágás, kitetszik neve fejedelemnek egy rendeletéből
Szentpáltól keletre vannak a sóbányáknak felhagyott, de azért féltékenyen őrzött öblei, és egy nagy térség, melyet egészen a veres színű, kövér levelű só növény borit, minek a nép gerafű nevet adott.


Amint Orbán Balázs soraiból is kiderül, Szentpál híres volt a falut körülvevő sóaknáiról, ahol felszíni só fejtéssel termelték ki a kősót. Ma a só jelenlétét csak a fennmaradt sós kutak és a sós életkörülményekhez alkalmazkodott növények jelzik.

Szentpálon és a környék településein bőven akad látnivaló is.

- A Nagy Homoród szentpáli hídja, a régi sóbányák közelében sóskút található, ahonnan a lakósság régóta hordja a sósvizet.
- A falu felső végén találhatók a 12. századi eredetű Béla bán várának maradványai, amely a középkori magyar határvédelmi rendszer része volt.
- A 15. századból eredő Kornisudvarházat a 16. század végén göncz-ruszki gróf Korni Mihály és Farkas alakította át várkastéllyá. A 19. században pusztult el, helyére a TSZ gazdasági épületei kerültek, csak csekély maradványai láthatók a falu déli részén.

Szálláslehetőséget a környék szinte bármely településén találni.
A tóhoz legközelebb Oklandon (az első település az Oklandi tető fele) a Sikulus panzióban találunk, mely szépen rendezett és csendes környezetével minden igényt kielégítő pihenési lehetőséget biztosít az oda látogató vendégeknek.
Előző egyeztetések alapján a panzió akár nagyobb csoport fogadására is alkalmas.
A panzió hátánál kisebb faházak is rendelkezésükre állnak a vendégeknek, de udvarán akár sátorozási lehetőséget is biztosítanak a házigazdák.

Megközelíthetőség

Székelyudvarhely megközelítése Magyarországról.

Budapestről a 4-es úton Szolnok, Püspökladány fele, majd a 42-es úton Ártánd-Bors határátkelőnél, Nagyváradot érintve, Kolozsvár, Marosvásárhely, Szováta, majd Korondon, áthaladva érkezünk meg Székelyudvarhelyre.

Megközelíthetőség a környező városokból.
1. Székelyudvarhelyről - Felsőboldogfalva DJ 131/132 B Homoródszentmárton Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 20 km
2. Segesvárról Héjjasfalva DJ 137 Székelykeresztúr Felsőboldogfalva DJ 131/132 B Homoródszentmárton Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 55 km
3. Szovátáról DJ 13 A Parajd Korond Székelyudvarhely Felsőboldogfalva DJ 131/132 B Homoródszentmárton Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 75 km
4. Csíkszeredából DJ 13 A Szentegyháza DJ 132 Lövéte Homoródalmás Karácsonyfalva Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 70 km
5. Csíkszeredából DJ 13 A Szentegyháza Homoródfürdő Székelyudvarhely Felsőboldogfalva DJ 131/132 B - Homoródszentmárton Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 78 km
6. Brassóból E574 - Sepsiszentgyörgy - Mikfalva - Barót - Oklánd - Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 100 km
7. Szebenből - Medgyes - Segesvár - Héjjasfalva DJ 137 - Székelykeresztúr - Felsőboldogfalva - Homoródszentmárton - Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 150 km


Váltás nagyobb térképre

Székelyudvarhely megközelítése Magyarországról.

Budapestről a 4-es úton Szolnok, Püspökladány fele, majd a 42-es úton Ártánd-Bors határátkelőnél, Nagyváradot érintve, Kolozsvár, Marosvásárhely, Szováta, majd Korondon, áthaladva érkezünk meg Székelyudvarhelyre.

Megközelíthetőség a környező városokból.
1. Székelyudvarhelyről - Felsőboldogfalva DJ 131/132 B Homoródszentmárton Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 20 km
2. Segesvárról Héjjasfalva DJ 137 Székelykeresztúr Felsőboldogfalva DJ 131/132 B Homoródszentmárton Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 55 km
3. Szovátáról DJ 13 A Parajd Korond Székelyudvarhely Felsőboldogfalva DJ 131/132 B Homoródszentmárton Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 75 km
4. Csíkszeredából DJ 13 A Szentegyháza DJ 132 Lövéte Homoródalmás Karácsonyfalva Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 70 km
5. Csíkszeredából DJ 13 A Szentegyháza Homoródfürdő Székelyudvarhely Felsőboldogfalva DJ 131/132 B - Homoródszentmárton Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 78 km
6. Brassóból E574 - Sepsiszentgyörgy - Mikfalva - Barót - Oklánd - Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 100 km
7. Szebenből - Medgyes - Segesvár - Héjjasfalva DJ 137 - Székelykeresztúr - Felsőboldogfalva - Homoródszentmárton - Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 150 km

Cím

Helyszín

(Környéke)

Település

Homoródszentpál

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:


Ingyenes társkereső