Fonyódi Horgászpark


Fonyód

Régió:   Balaton
Kapcsolattartó: Vajda Gábor, Tavaszi Attila
Telefon:20/447-8496
Telefon:20/953-8362
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2014-08-21 08:24:57
Forrás:
Vízterület:5

Információk:

button Catch & Release jegy Sportjegy
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton icon
icon Parkolási a horgászállásnál icon
icon Számozott horgászhelyek icon
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás icon
icon Zuhanyozási lehetőség icon
icon GPS Északi szél. (fok) 46.745889
icon GPS Keleti hossz.(fok) 17.592611

Általános ismertető

Mit tehet az ember, ha a Balaton déli partján viharos szél, kellemetlenül rossz idő akadályozza meg a nagy tóban való horgászatot? Vagy egyszerűen csak szép környezetben, változatos és bő halállománnyal rendelkező horgásztóban kíván pecázni, kulturált körülmények között, ahol a család minden tagja megtalálja számításait?

A válasz egyszerű: felkeresi a Fonyódi Horgászparkot!

A fonyódi halastórendszer a Balaton és az autópálya között, 145 ha.-on helyezkedik el, a Balaton valamikori kiöntésterületén. A déli part halastavaira jellemzően altalaja tőzeges, tőzegkorpa-iszapos, állandóan zavaros vize kitűnő ízű halat nevel. A tavak helyén egykor intenzív tőzegkitermelés folyt. Felhagyva a munkálatokkal, az 1954-55-ös években kialakításra került három, közepes méretű (40-50 ha.) halastó. Tulajdonosa, a Balatoni Halászati Zrt. 2011. január 1.-től adta bérbe 10 éves időtartamra az ordacsehi székhelyű Balaton Agrár Zrt.-nek. Az új kezelő látványos fejlesztéseket végzett már kora tavasszal, valamint a telepítési szerkezetet és a népesítési sűrűséget is igyekezett a területi adottságok figyelembevételével a horgászok igényeihez igazítani.

A horgászpark a tórendszer keleti oldalán, mintegy 5 ha.-on helyezkedik el. A területre belépve először a központi épület fogadja a látogatót, ahol a napijegyen kívül aprócikk, etetőanyag és csali, valamint üdítőital és a Balaton Agrár Zrt. saját borai is beszerezhetők. Ezenkívül lehetőség van még élő hal vásárlására is a bejáratnál, az erre a célra létesített halketrecekből, amit a vevő saját maga választhat ki magának saját termelésű halainkból, sőt a 2014-es évtől lehetőség van még a vásárolt vagy helyszínen fogott halak megtisztítására is egy halpucoló helyiség révén. Az épülettel szemben található tó 1 ha területű, mely eredeti funkciója szerint a halastavak külső halágyaként szolgál. Vízmélysége a halágyakra jellemzően - leszámítva a kétoldali sekélyebb padkát - 2,5-3 méter között változik. Egyenes partvonala és közel azonos vízmélysége révén kitűnő versenypályaként funkcionálhat, ezt bizonyítandó, hogy van egy osztrák horgászcsapat, aki már évek óta visszatér versenyzés céljából a tóra. A horgászpark területén lehetőség van baráti társaságok, cégek horgászversenyeinek megrendezésére is, melyek lebonyolítását akár teljes mértékben átvállaljuk, biztosítjuk zavartalanságát.

A horgászpark további része néhány kisebb tavacskából, valamint három, nagyobb kiterjedésű tóból áll. Az őszi-téli időszakban teleltetőként szolgáló kisebb tavacskákban, a nyári szezonban afrikai harcsára és szürkeharcsára lehet pecázni. A másik három nagyobb tóban pontyok, kárászok, amurok alkotják a halállomány jelentős részét, de a ragadozók közül csuka, süllő és harcsa fogására is van esély, sőt a kettes számú szigetes, valamint a mellette lévő hármas tóban különlegességként meg lénai tok és compó is horogra akadhat, színesítve a fogási lehetőségeket. A vendégek kényelmét közvetlenül a vízparton álló filagóriák teszik teljessé, melyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. A három nagyobb tó medre akadóktól mentes, egységesen sekély, halastavi jellegű.

A központi, óriás filagória természetesen minden idelátogató horgász és családtagjai részére nyitva áll. E helyen lehet sütni-főzni, és a horgászversenyek eredményhirdetését, a versenyzők étkeztetését lebonyolítani. A filagóriához kapcsoltan még egy büfékocsi is létesítésre került, ahol saját termelésű halainkból készült ételekkel is megismerkedhetnek a látogatók, mint például a különlegességnek számító halchips. A halételeket nem túlzottan kedvelőknek jó hír, hogy sült kolbász is kapható hasábburgonyával. Gondolva a horgászatot hamar elunó gyerekekre, a bekerített részben kis játszótér is épült, ahol a játéklehetőségek tárházát igyekszünk folyamatosan bővíteni.

Külön említést érdemel az a lehetőség, hogy horgászat közben bepillantást nyerhetünk a fonyódi nagyberek változatos élővilágába. A terület kiemelt természetvédelmi oltalom alatt áll. A horgásztavak környékén jelentős nyári lúd populáció neveli fel évről-évre szaporulatát. Néhány, több éve itt költő lúdpár olyan szelíd, hogy szinte karnyújtásnyi távolságból lehet megfigyelni őket. Ezt főleg a horgászok tapasztalhatják meg könnyen, hisz gyakran próbálják meg elcsenni a csalizáshoz használt magvakat, élő csalikat. A nyári lúd mellett több récefajt, köztük a fokozottan védett cigányréce is mindennapos vendég. A közeljövőben tervbe van véve egy tanösvény kialakítása információs táblákkal, ahol részletesebben is bepillanthatunk a környék állat- és növényvilágába.

Kiszolgáló létesítmények:

halőrház (horgászcikk, üdítő és saját termelésű bor vásárlási lehetőség)
gépkocsi parkoló
női/férfi WC
hat személyes fedett horgászhelyek
stégek
játszótér
filagória (rendezvények, 60-70 fő)
kézi kocsik
büfékocsi
halpucoló helyiség

Horgászat Árak

Általános horgászrend

1. Gépkocsival parkolni csak a bejárati kapu előtt kialakított parkolóban lehet.
2. A horgászhelyek, filagóriák elfoglalása érkezési sorrendben történik. Előre lefoglalt hely nincs.
3. A horgásznak bejelentkezési, kijelentkezési és csomagbemutatási kötelezettsége van. Horgászni csak a napijegy megváltása után, nyitvatartási időben lehet. Egy napijegy váltása egy főt jogosít fel horgászatra, a napijegy más személyre nem ruházható át.
4. A horgászjegy megváltásával a horgász elfogadja az itt rögzített horgászati szabályokat.
5. A Horgászpark 07:00 ? 19:00 között van nyitva. Aki a nyitvatartási időt túllépi, pótdíjat köteles fizetni.
6. Felnőtt személy (18 év felett) legfeljebb két bottal, készségenként maximum két horoggal horgászhat, míg az ifjúsági horgász (0 ? 18 év között) legfeljebb egy bottal, egy horoggal, felnőtt kíséretében horgászhat. A horgász természetesen több botot is készenlétben tarthat.
7. A kifogott halakkal kíméletesen kell bánni. A halak partra emeléséhez merítőszák használata kötelező! Tilos a halak kopoltyújába nyúlni! A megsérült, horgot mélyen lenyelt, erősen vérző halakat meg kell tartani, vagy a halőrnek le kell adni.
8. A megtartani nem kívánt, sérülésmentes halakat a kifogás után azonnal, óvatosan vissza kell helyezni a tóba.
9. A megtartani kívánt halakat tartószákban kell élve tárolni. A tartószákból halat a tóba visszahelyezni, azokat cserélgetni tilos! A horgászat befejeztével a halakat a központi épületnél be kell mutatni, és mérlegelés után, a feltüntetett áron ki kell fizetni.
10. A tavakból 5 kg feletti ponty nem vásárolható meg! E halakat a gyors mérlegelés és fotózás után, haladéktalanul vissza kell engedni a vízbe. A mérlegelés és a fotó elkészítését a központi épületnél tartózkodó munkatárs kérésére elvégzi.
11. A Horgászpark területén 18 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.
12. Kérjük, hogy a szemetet a tóparton elhelyezett szemétgyűjtőkbe tegyék!
13. A Horgászpark területére kutyát, macskát, egyéb háziállatot behozni tilos!
14. A horgásztavakban fürdeni szigorúan tilos!
15. A Horgászpark létesítményeiben kárt okozó vendég köteles a keletkezett kárt megfizetni! Tilos a vízparti növényzetet ritkítani, a fák ágait lenyesni, csonkítani, letörni!
16. A horgász távozásakor a vödröket, hűtőtáskákat, botzsákokat, nagyobb csomagokat külön kérés nélkül köteles bemutatni a központi épületnél tartózkodó munkatársnak.
17. A horgászrend el nem olvasása nem mentesít annak betartása alól. A horgászrendben leírt szabályok megsértése a horgászattól való eltiltást, illetve hatósági eljárást vonhat maga után.

Környék leírása

Megközelíthetőség

Fonyódligeten, a régi 7-es útról a Zrínyi utcába kell lekanyarodni (táblával jelölve!).
A horgászpark a Zrínyi utca végétől még kb. 300 méterre van, végig kövezett úton közelíthető meg.
GPS koordináták: 46.745889, 17.592611

Cím

Helyszín

Fonyód (Környéke)

Település

(Fonyódliget)

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

VideókVízparti nyaralók

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép