Berettyó folyó

Régió:   Hajdú-Bihar megye
Kapcsolattartó: Körösvidéki HE Szövetsége
Telefon:+36-66-328-945
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2019-03-26 09:22:52
Forrás:
Vízterület: 80 ha

Horgásztó információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat ---
icon Szerelék behordás ---
Sátorozás a vízparton ---
icon Parkolási a horgászállásnál ---
icon Számozott horgászhelyek ---
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség ---
icon GPS Északi szél. (fok) 47.2077390
icon GPS Keleti hossz.(fok) 21.538457
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

Romániában, Szilágy megyében, a Réz-hegység északkeleti részén, a Ponor déli oldala alatt ered kb. 520 m magasságban.

Újvágás és Felsővalkó között északi irányba fordul, és Szilágybagosnál több apró érrel egyesülve folyik tovább kb. 500 méter magasságban, majd Szilágynagyfalut elérve nyugat felé folyik tovább. Szilágynagyfaluig jobb oldali folyó nem táplálja, a bal oldalon viszont több apró is ömlik bele.

A Szilágyi medencét Márkaszéknél töri át, és Berettyószéplaknál ér Bihar megyébe. Bályoknál több apró jobb oldali folyót vesz fel. Margitta jobb oldali mellékfolyója az Úsztató, a bal oldali a Bisztra patak.

Margittától alacsony dombok között halad, majd Biharfélegyházánál eléri a síkságot, s Pelbárthida után, Kismarjánál éri el Magyarország határát.

Margittától Pocsajig a folyó bal partján a Gyepes-patak, Almás-patak és a Kösmő-patak, a jobb parton Szentjobbnál a Nyulas-patak, és az Ér ömlik bele.

A Berettyó az Ér vizét felvéve délnyugati irányba folyik Bakonszegig, ahol medre régen meg is szűnt, vize a nagy-sárréti medencébe ömlött, ahol a Hortobágyon levonuló tiszai árvizekkel találkozott. A medencében visszamaradt víz a környező megyék területéből csaknem állandóan 80 000 katasztrális hold földet borított el, és a Sárrétet alkotta.

A Sárrét mocsarasodását a Tisza vize, és a mocsár levezető medrének lassú eliszapolódása okozta. Ez a levezető széles, sekély meder Szerep határában, Ördögszigetnél lépett ki a mocsárból, és Mezőtúr alatt szakadt a Hármas-Körösbe. Ma ez a Hortobágy-Berettyó medre.

A Berettyónak Pocsaj és Esztár között kiszakadó ága a Kálló (ér), mely Biharnagybajom határában tér vissza újból a Nagysárrétbe.

Az állandó árvizek miatt szükségszerűvé vált a Berettyó és a Körösök szabályozása. A szabályozást Bodoky Károly kerületi főmérnök tervei alapján kezdték meg 1858-ban. A Berettyót a Sárréttől elzárták, és új medret ástak Bakonszegtől egészen Szeghalomig, s a Sebes-Körösig. Emiatt a Berettyó vizének elvezetése a Sárrét fokozatos kiszáradását vonta maga után.

A Berettyó völgye jóval mélyebben fekszik, mint a Fekete-Körös-, vagy a Sebes-Körös völgye, esése is jóval kisebb. Margittától Szalárdig km-ként 80 cm, Szalárdtól Pocsajig km-ként 50 cm, innen az esés hirtelen csökken: Berettyóújfaluig átlag 20 cm, Szeghalomnál 18 cm, a torkolati szakaszon átlag 7 cm km-ként az esés.

A Berettyó az apró szemű kavicsot egészen Biharfélegyházáig lesodorja, innen Berettyóújfaluig azonban már csak homokot sodor. Az alsó szakaszra viszont már csak finom iszapot visz le.
Fogható halak: ponty, csuka, harcsa, keszeg, kárász, balin, busa, törpeharcsa, tokfélék, domolykó, naphal

Saját vízgyűjtőterülete: 5771 km²
Teljes hossza: 167,3 km
Hazai szakasz: 78,8 km
A meder átlagos szélessége: 10-20 méter
Hullámtér átlagos szélessége: 100 méter
A víz átlagos mélysége: 1,5-3 méter

Horgászat Árak

Általános horgászrend

Horgászati információk:

A teljes hazai szakasz KHESZ kezelésben.
Csónakhasználat: engedélyezett (hajózási útvonal)
Kishajó kikötő: nincs
Duzzasztó: nincs
Jellemző mederadottságok: torkolat előtti kanyarok után mesterséges, csatornajellegű vonulat, Bakonszeg felett kanyargósabb, keskenyedő meder
Legjellemzőbb (horgász)halfajok: csuka, balin, ponty, amur, harcsa, keszegfélék, domolykó, kárász, süllő, sügér
Az árvízvédelmi töltéseken (gátakon) a járművel történő közlekedés engedélyhez kötött, amelyről bővebben a Közlekedés a gátakon menüpont tájékoztat. A keresztirányú (rámpán történő) áthaladás engedély nélkül is lehetséges.

Környék leírása

Megközelíthetőség


Váltás nagyobb térképre

Cím

Helyszín

Berettyóújfalu (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:


Ingyenes társkereső