Apagyi kenderáztató

Régió:   Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Kapcsolattartó:
Telefon:06-20-555-6664
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Facebook: Ugrás a facebook-ra
Adatlap frissítve:2019-03-17 18:46:19
Forrás:
Vízterület: 3.5 ha

Horgásztó információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás ---
Sátorozás a vízparton ---
icon Parkolási a horgászállásnál ---
icon Számozott horgászhelyek ---
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség ---
icon GPS Északi szél. (fok) 47.984283
icon GPS Keleti hossz.(fok) 21.946183
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

Apagy ékessége ez a tó, amely a régi időkben, mint neve is mutatja, kenderáztatásra volt használva. Természetes keletkezésű víz volt, amely a kender ipari méretű termesztésekor a termelőszövetkezetek ily módon hasznosítottak. Idősebb emberek emlékei szerint nagyon aszályos nyarakon olykor ki is száradt, csak iszap maradt a helyén, de az őszi, téli csapadékok ismét feltöltötték. Ekkor még haltelepítésről szó sem volt, de a madarak által és egyéb, a véletlennek köszönhető módon, már jelentkeztek benne az őshonos halak, így főleg az aranykárász, a compó, a csuka és igazi vadpontyok is.

A kendertermesztés megszűnésével a tó is teljesen el lett hanyagolva, hínáros, nádas, átláthatatlan vízzé alakult át, mígnem a leveleki víztározó megépítésével állandósulni látszott a víz szintje. Ebben az időben néhány ember bérbe vette a falutól a tavat és kisebb nagyobb mennyiségű halat telepítettek bele. Ekkoriban kerültek bele az amúrok is, amelyek, miközben ritkították a növényzetet, kapitális súlyúakra nőttek. Bár még ekkor nem volt horgásztatás a tavon, az ilyen-olyan módon kifogott amurok súlya bőven 20 kg felett volt.

A 80-as években horgászegyesület alakult a tóra, amely Vagép néven kezdte működését. Kis létszámmal, általában nyíregyházi tagokkal működött éveken keresztül kevés és rendszertelen telepítésekkel. Az akkori sűrű növényzet miatt azonban nem sok halat tudtak visszafogni a horgászok, így azok a táplálékban bővelkedő vízben hatalmas méretekre tettek szert. Később Vagép-Apagy néven tovább működött az egyesület, amelynek neve még kettő esetben változott. Apagy–Vagép, majd az 1997. évi közgyűlés a ma is használt Apagy Horgászegyesületre változtatta a cégbíróságnál a bejegyzett nevet. Ekkor az egyesület már 90 fős létszámmal működik. Ettől az évtől komolyabb és szervezettebb halasítás kezdődik tavunkon. Megnő az ide látogató vendéghorgászok száma és az így megnövekvő bevételből évi 100q-án felüli telepítések történnek. Ez az adott területre kiemelkedően nagy mennyiség, de ez még jelentősen növekszik napjainkig. 1999-ben a taglétszám tovább növekszik, a víz környezete jelentősen megváltozik, fásítás, füvesítés, tereprendezés, útkarbantartás, kulturált szép környezet került kialakításra. Ez a folyamat a továbbiakban sem áll meg, ezt a hozzánk látogató horgászok bármikor megtapasztalhatják.

Horgászat Árak

Általános horgászrend

Környék leírása

Megközelíthetőség

Nyíregyházától kb 20km-re a 41Sz. főúton haladva érjük el Apagy községet.A főútról balra kanyarodva haladunk tovább mintegy 2km-t,majd jobbra letérve(tábla jelzi) a községet elhagyva érjük el a horgászvizet.


Váltás nagyobb térképre

Nyíregyházától kb 20km-re a 41Sz. főúton haladva érjük el Apagy községet.A főútról balra kanyarodva haladunk tovább mintegy 2km-t,majd jobbra letérve(tábla jelzi) a községet elhagyva érjük el a horgászvizet.

Cím

Helyszín

Apagy (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:


Ingyenes társkereső